Zamówienia publiczne

02.12.2014 - Zapytanie ofertowe - Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu Gminy Brzeziny w dni nauki szkolnej - GOPS.252.2.2014 >>>

Brzeziny, dnia 02.12.2014 r.   

Znak sprawy: GOPS.252.2.2014                                                        

ZAPYTANIE OFERTOWE

 

Na podstawie art. 4 pkt 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (t. j. Dz. U. z 2013 r., poz. 907 z późn. zm.)

Zamawiający   Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Brzezinach,  ul. 1000-lecia 8, 62-874 Brzeziny                           

zaprasza do złożenia oferty na:

Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu Gminy Brzeziny w dni nauki szkolnej

I. Opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest

Świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług w zakresie przygotowania i dostarczenia posiłków do szkół z terenu gminy Brzeziny w dni nauki szkolnej, realizowane w ramach Programu Rządowego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania"; tzn.:

a) przygotowanie i dostarczenie drugiego dania do Szkoły Podstawowej i Publicznego Przedszkola w Brzezinach, Gimnazjum w Brzezinach, Szkoły Podstawowej w Aleksandrii, Szkoły Podstawowej w Czempiszu, Szkoły Podstawowej w Dzięciołach oraz Szkoły Podstawowej w Sobiesękach, gdzie porcja obiadowa musi spełniać następujące wymogi dotyczące wielkości i składu posiłków:

- ziemniaki, ryż, kasza, kluski etc.- nie mniej niż 200g,

- mięso/ryba- nie mniej niż 150g,

- warzywa- nie mniej niż 120g,

- gotowane jarzyny- nie mniej niż 120g.

Obiad musi składać się z wybranych produktów wyszczególnionych powyżej. Posiłki muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych  z aktualną datą ważności. Posiłek należy zabezpieczyć przed dwoma najważniejszymi zagrożeniami, a mianowicie zanieczyszczeniami mogącymi przedostać się z otoczenia i utratą odpowiedniej temperatury podczas transportu. Dlatego należy zapewnić im zarówno odpowiednie pojemniki do przewożenia jak i właściwe środki transportu.

Transportowany obiad musi być umieszczony w opakowaniach jednostkowych tj. jednorazowych pojemnikach z tworzywa sztucznego z przedziałką na potrawy. Pojemniki powinny posiadać deklaracje zgodności informującą o dopuszczeniu do kontaktu z żywnością. Ciepły posiłek typu: ziemniaki, ryż, mięso, sos, itp. i zimne przystawki: surówka, mizeria, buraczki itp. muszą być zapakowane oddzielnie, ze względu na zachowanie odpowiedniej temperatury danego produktu wchodzącego w skład obiadu. Posiłki należy dostarczyć najpóźniej do godziny 1200, po uprzednim ustaleniu godzin przywozów w danej szkole. Wykonawca musi zachować wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji i odpowiada za ich przestrzeganie. Temperatura wyrobów gotowych wewnątrz produktów po obróbce termicznej musi wynosić:

- dla mięs (wołowina, wieprzowina, cielęcina)- powyżej 75ºC

- dla ryb - powyżej 75ºC

- dla drobiu- powyżej 68ºC.

Wykonawca powinien posiadać wdrożony i udokumentowany system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności GMP/GHP (dobra praktyka produkcyjna i dobra praktyka higieniczna) i system HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).

Wykonawca będzie przedkładał zamawiającemu jadłospis z pięciodniowym wyprzedzeniem.

Faktyczna liczba posiłków uzależniona będzie od liczby dzieci, które objęte zostaną programem dożywiania. Wielkość ta nie jest stała i może ulegać zmianom w trakcie realizacji Szacunkowa liczba uczniów objętych programem dożywiania wynosi 130.

Posiłki muszą byś urozmaicone, świeże, smaczne i spełniać wymogi sanitarne. Posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu miesiąca. Jeden raz w tygodniu może wystąpić danie bezmięsne, zastąpione innym produktem. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o każdej zmianie liczby osób korzystających z dożywiania w danej szkole.

Wspólny Słownik Zamówień:

Główny przedmiot 55.52.31.00-3 usługi w zakresie posiłków szkolnych

Dodatkowe przedmioty 55.52.40.00-9 usługi dostarczania posiłków do szkół

II. Termin realizacji zamówienia:

Ustala się termin wykonania zamówienia od dnia 05.01.2015r. do dnia 26.06.2015r.

III. Wykonawca składając ofertę, jest zobowiązany dołączyć do niej następujące dokumenty:

1. Wypełniony formularz oferty - załącznik nr 1

2. Decyzja właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w zakresie spełnienia przez Wykonawcę wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji posiłków i obrotu oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów żywnościowych.

3. Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

IV. Opis sposobu przygotowania oferty

1. Ofertę należy sporządzić w formie pisemnej zgodnie z formularzem ofertowym stanowiącym załącznik do niniejszego zapytania ofertowego.

Ofertę należy złożyć w zamkniętej kopercie, która będzie zaadresowana na Zamawiającego oraz będzie posiadała następujące oznaczenie:

Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu Gminy Brzeziny w dni nauki szkolnej

Poza oznaczeniami podanymi powyżej opakowanie/koperta będzie posiadać nazwę i adres Wykonawcy

V. Kryteria oceny oferty:

1. Kryteria oceny ofert

Wybór oferty dokonany zostanie na podstawie niżej przedstawionych kryteriów: - cena - 100 %

VI. Miejsce i termin składania ofert:

1. Miejscem składania ofert jest Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w  Brzezinach, pokój nr 17

2. Oferty należy złożyć w terminie do dnia 12.12.2014 r. do godz. 15.00

VII. Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty:

Zamawiający dopuszcza możliwość przekazania informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty za pośrednictwem poczty, faxu lub telefonicznie.

Osoba upoważniona do kontaktu z wykonawcami:

- Joanna Krążyńska - inspektor  tel. 797 667 472

- Lilia Marciniak - kierownik - tel. 62 7698778

Z wykonawcą, który złoży najkorzystniejszą ofertę zostanie zawarta stosowna umowa na realizację przedmiotu zamówienia.


Kierownik GOPS

/-/ Lilia Marciniak

 

Załączniki:

1. Formularz oferty - załącznik nr 1

2. Projekt umowy - załącznik nr 2

 

 

 

Lista wiadomości