Ogłoszenia
31.07.2012 - Informacje o łańcuchu żywieniowym zwierząt wysyłanych do uboju >>>
Na prośbę
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kaliszu, zawartą w piśmie nr
ŻP-Ż.6210.12.2012 z dnia 26 lipca 2012 r. przypominamy rolnikom o przekazywaniu
informacji dotyczących łańcucha żywieniowego wraz ze zwierzętami wysyłanymi do
uboju oraz o wypełnianiu stosownego dokumentu w przedmiotowej sprawie.
Zwierzę może być przyjęte do
uboju pod warunkiem, że zostały przekazane informacje dotyczące łańcucha
żywnościowego. Informacje te musi w formie pisemnej przekazać właściciel zwierzęcia 24 godziny przed dotarciem zwierzęcia
do rzeźni, wyjątkowo wraz ze zwierzęciem.
Przedsiębiorstwo sektora
spożywczego prowadzące rzeźnię musi dokonać oceny odpowiednich informacji oraz
przekazać otrzymane informacje dotyczące łańcucha żywnościowego urzędowemu
lekarzowi weterynarii.
Informacje dotyczące łańcucha
żywnościowego powinny obejmować w szczególności:
- status gospodarstwa pochodzenia,
- stan zdrowia zwierząt,
- produkty lecznicze weterynaryjne lub inne leczenie, jakie podawano
zwierzętom lub wobec nich stosowano, wraz z okresem karencji powyżej zera, z
wyszczególnieniem dat podawania i okresów
karencji,
- występowanie chorób mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo mięsa,
- w przypadku znaczenia dla ochrony zdrowia publicznego, wyniki analiz
przeprowadzonych na próbkach pobranych od zwierząt czy na innych próbkach
pobranych w celu zdiagnozowania chorób, które mogą wpływać na bezpieczeństwo
mięsa, łącznie z próbkami pobranymi w ramach monitorowania i zwalczania chorób
odzwierzęcych oraz kontroli pozostałości,
- dane dotyczące produkcji, jeżeli mogą wskazywać na występowanie choroby,
- imię i nazwisko lekarza weterynarii, który sprawuje opiekę nad
gospodarstwem pochodzenia zwierząt oraz adres zakładu leczniczego.
Ustalenia dokładnej treści
informacji dotyczącej łańcucha żywnościowego należy do podmiotów prowadzących
przedsiębiorstwo - rzeźnię. Podmioty powinny poinformować swoich dostawców o
formie w jakiej chcą otrzymywać informacje dotyczące łańcucha żywnościowego.
Główny Lekarz Weterynarii
opracował przykładowy wzór dokumentu, odnoszący się do informacji dotyczących
łańcucha żywnościowego zwierząt kierowanych do uboju
Urzędowy lekarz weterynarii:
1. weryfikuje
- czy w każdym przypadku informacje dotyczące łańcucha żywnościowego są
dostarczane do rzeźni razem ze zwierzęciem lub partią zwierząt,
- oznaczenie daty, podpisu,
- kompletność przekazywanych informacji,
- okresy karencji podawanych leków.
2. weryfikuje, czy zwierzęta nie
są poddawane ubojowi przed otrzymaniem przez podmiot prowadzący rzeźnię,
istotnych informacji dotyczących łańcucha żywnościowego oraz przed ich
sprawdzeniem.
3. może zezwolić na poddanie
zwierząt ubojowi w rzeźni nawet wtedy, gdy istotne informacje dotyczące łańcucha
żywnościowego nie są dostępne. W tym przypadku wszystkie istotne informacje
dotyczące łańcucha żywnościowego muszą zostać dostarczone przed oznakowaniem
tusz znakiem jakości zdrowotnej. Do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia, tego
rodzaju tusze wraz z narządami wewnętrznymi muszą być przechowywane oddzielnie
od innego mięsa.
4. bez względu na pkt 3, w
przypadku gdy istotne informacje dotyczące łańcucha żywnościowego nie są dostępne w ciągu 24 godzin od
przybycia zwierzęcia do rzeźni, całe
mięso z tego zwierzęcia zostaje uznane za nienadające się do spożycia przez
ludzi.
Jeżeli zwierzę nie zostało
jeszcze ubite, ubija się je oddzielnie od innych zwierząt.
5. W przypadku gdy towarzyszące
dokumenty, dokumentacja i inne informacje wykazują, że zwierzęta pochodzą z
gospodarstw lub obszarów podlegających zakazowi przemieszczania lub innemu
ograniczeniu ze względu na stan zdrowia lub zdrowie publiczne, zasady
stosowania produktów leczniczych nie były przestrzegane lub występuje inny stan
mogący mieć wpływ na zdrowie ludzi lub zwierząt, zwierzęta nie mogą być
przyjęte do uboju innego, niż wynikający z procedur ustanowionych przez
prawodawstwo UE w celu wyeliminowania zagrożeń dla zdrowia ludzi lub zwierząt.
Jeżeli zwierzęta są już w rzeźni, muszą zostać ubite oddzielnie i muszą być
uznane za nienadające się do spożycia, a urzędowe kontrole przeprowadzone
zostają na terenie gospodarstwa pochodzenia.
6. Właściwy organ podejmuje
odpowiednie działania, jeżeli stwierdza, że towarzyszące dokumenty i inne
informacje nie odpowiadają rzeczywistej sytuacji w gospodarstwie pochodzenia
lub rzeczywistemu stanowi zwierząt lub zmierzają do świadomego wprowadzenia w
błąd urzędowego lekarza weterynarii.
Mogą to być dodatkowe kontrole,
których koszty ponosi podmiot odpowiedzialny za gospodarstwo pochodzenia.
W przypadku przeprowadzania
badania drobiu na terenie gospodarstwa pochodzenia, dokument dotyczący łańcucha
żywnościowego jest weryfikowany przez lekarza certyfikującego świadectwo oraz
lekarza przeprowadzającego badanie przed ubojowe.
Podstawy prawne regulujące
wymieniony obowiązek:
I. Załącznik II, sekcja II, punkt 2 rozporządzenia
(WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.
ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004,str.55 z późno zm.)
II. Załącznik II, sekcja III,
punkt 2, 3, 4, 5, 6 oraz 7 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającego szczególne
przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
III. Załącznik I, sekcja I,
rozdział II rozporządzenia (WE) nr 854/2004 rozporządzenia (WE) Parlamentu
Europejskiego i Rady nr 854/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym
szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do
produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.
Urz. WE L 139 z 30/04/2004 str. 0206-0319):
IV. Załącznik I, sekcja II,
rozdział II rozporządzenia (WE)
nr 854/2004.
Wójt Gminy Brzeziny
/-/ Krzysztof Niedźwiedzki
Lista wiadomości
PROMADE sp. z o.o. w Kaliszu oferuje kursy, szkolenia, usługi pośrednictwa pracy, doradztwa personalnego, pośrednictwa zawodowego, pracy tymczasowej.