Jesteś tutaj:   

Kulinarne Smaki LGD w Szczytnikach

21 lipca na placu przy OSP w Szczytnikach odbyła się VII edycja imprezy pn. „Smaki LGD". Motywem przewodnim tegorocznej imprezy była ryba.

W imprezie wzięli udział m.in. Marlena Maląg Prezes Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Krzysztof Grabowski Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, Krzysztof Nosal Starosta Powiatu Kaliskiego, Zbigniew Słodowy Wicestarosta Powiatu Kaliskiego oraz jednocześnie Prezes Stowarzyszenia „Długosz Królewski", Piotr Świderski Burmistrz Błaszek, Marek Albrecht Wójt Gminy Szczytniki, Marek Cieślarczyk Wójt Gminy Brzeziny, Rafał Bartnik Przewodniczący Rady Gminy Sieroszewice, Małgorzata Bloch Skarbnik Stowarzyszenia, członkowie Rady Stowarzyszenia oraz Komisji Rewizyjnej, członkowie Stowarzyszenia, radni i sołtysi z terenu działania LGD.

Najważniejsze podczas imprezy były kobiety - Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń: Koło Gospodyń Wiejskich we wsi Wrząca, które reprezentowało Gminę Brzeziny, Koło Gospodyń Wiejskich w Kuczewoli reprezentujące Gminę Szczytniki, Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzycy, które reprezentowało Gminę Sieroszewice oraz Stowarzyszenie Współczesne Gospodynie - Sędzimirowice reprezentujące Gminę Błaszki.

Panie wzięły udział w konkursie kulinarnym związanym z mottem imprezy. Zwycięską drużyną okazało się KGW Sędzimirowice, które przygotowało najsmaczniejszą potrawę z ryb - rosół z karpia i suma. Po raz kolejny Panie i jeden Pan - Maciej z KGW Kuczewola rywalizowali o I tytuł Masterchefowych LGD, przygotowując „na żywo" danie konkursowe. Wszystkie drużyny otrzymały nagrody w postaci czeków pieniężnych o wartościach 500 zł i 400 zł. Panie, które brały udział w konkursie przygotowały szereg przepysznych potraw dla wszystkich gości imprezy.

Gościem specjalnym imprezy i jednocześnie przewodniczącym jury był popularny kucharz Jan Kuroń. Ponadto w skład jury weszli: Pan Stanisław Błaszkowiak Właściciel Restauracji „Złoty Karaś" oraz Gospodarstwa Rybackiego z Lipki oraz sponsor ryb na konkurs i Janusz Skibiński z Kuchni Kuronia. W trakcie imprezy gość specjalny Jan Kuroń przygotował specjalny pokaz kulinarny, podczas którego przyrządził zupę rybną oraz ragout z dorszem. Natomiast zespół Słowiany przygotował dla gości imprezy barszcz ukraiński.

Na scenie wystąpiły lokalne zespoły: Kapela Ludowa Dysonans oraz Kapela „Złote Kłosy" z Gminy Szczytniki. A wieczorem do ucha przygrywał nam zespół polsko - ukraiński Słowiany oraz Dziani i Gwiazdy cygańskie.